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Re:  Application of City’s Post-Employment Restrictions to Former City Employee 
Regarding Future Work for Government Entity  

Dear Requestor: 

You have requested a non-public advisory opinion asking whether the City’s Ethics Code 
permits you to accept an offer of employment with a government entity and, if so, the extent to 
which the post-employment restrictions in the Ethics Code will apply to you in that position.  

As discussed in more detail below:  

a.  The City’s Ethics Code does not prohibit you from accepting the offer of employment 
you have received from the government entity. 

b.  Because the proposed future employer would be a government entity, the City’s 
Ethics Code will not prohibit you from assisting this entity with transactions 
involving the City in which you participated while working for the City. 

I. Jurisdiction  

The Board of Ethics administers, enforces, and interprets all Philadelphia Home Rule 
Charter and Code provisions pertaining to ethical matters, including restrictions in the City’s 
Ethics Code (Philadelphia Code Chapter 20-600) that apply to former City employees. Home 
Rule Charter Section 4-1100 and Code Chapter 20-600 authorize the Board to render advisory 
opinions concerning a City officer’s proposed future conduct. Board Regulation No. 4 describes 
the procedures related to seeking an advisory opinion and for requesting reconsideration of an 
advisory opinion issued by the Board.  

Home Rule Charter Section 4-1100 also gives the Board “concurrent authority” with the 
Law Department to advise City officials on the application of State law. Our advice on State law, 
however, does not provide protection from possible enforcement by the State Ethics 
Commission. That said, the Board’s understanding is that you have requested and received 
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advice directly from the State Ethics Commission. As such, the Board will not address the State 
Ethics Act in this Opinion.1 

II. Background 

You are a former City employee. You recently resigned from your City position and are 
working at a private local institution. You have been offered a position at a specific facility 
(“Facility #1”) of the government entity. 

You have described this offer as "tentative," that is, not a firm or "final" offer. You have 
explained that the government entity could rescind this "tentative" offer at any time.  

While employed by the City, you performed work involving both Facility #1 and a 
separate facility of the same government entity (“Facility #2”). Your understanding is that these 
two facilities, while both administered by the government entity, operate effectively as separate 
entities performing primarily different functions and having different personnel. 

While you were still a City employee, you accompanied a coworker of your former City 
department on a work-related training assignment at Facility #2. While you were there, an 
employee of Facility #2, who had previously worked at your former City department, joined you 
and your coworker for lunch. During lunch, you mentioned that you were planning to leave City 
employment and had applied for a new job. The Facility #2 employee told you that multiple 
facilities of the government entity around the country were looking to hire experienced 
employees. She said that the government entity was about to advertise several such positions and 
asked you if you would be interested in applying. You asked the Facility #2 employee to inform 
you if “something interesting” regarding this job search process arose.  

After the events described above, as part of the early stages of a separate work 
assignment at Facility #1, you requested various, preliminary documents from that facility. 
Whilst awaiting a response, the Facility #2 employee told you that the government entity had 
advertised the job openings you had discussed with her including a listing for a position at 
Facility #1.  

  

 
1 Section 1103(g) of the State Ethics Act prohibits a former public employee from being paid to represent 
someone before their “former governmental body” for one-year after leaving City service. Representation 
includes, but is not limited to, attending meetings, signing documents with your name on them, and 
emailing points of contact. 
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Shortly thereafter, an employee of Facility #1 provided to you the documents you had 
requested. This employee also told you about the job opening at Facility #1. You subsequently 
applied for the position at Facility #1. In order to avoid a conflict of interest, you asked your 
supervisor to remove you from the Facility #1 project which they agreed to. 

After submitting your application, you participated in an hour-long interview held over 
the telephone with a panel of five employees of Facility #1, including the Facility #1 employee 
who mentioned the job opening to you. You do not recall this employee who mentioned the job 
opening to you asking you any questions and you do not know if they had any input into the 
hiring decision. So far as you know, the Facility #2 employee who mentioned the job opening to 
you did not participate in the hiring process. 

III. Relevant Law and Discussion 

As a former City employee, two provisions of the City’s Ethics Code are relevant to your 
question: Code Section 20-607(3) and Code Section 20-603. We will address each in turn. 

A. Code Section 20-607(3) 

Code Section 20-607(3) provides that no former City employee shall become financially 
interested in any official action they took until two years have elapsed since their separation from 
City service. An “official action,” as defined in the City Code, is any “act or omission taken by 
an officer or employee in his or her official capacity that requires discretion and is not ministerial 
in nature.” Code § 20-601(17). A “financial interest” is “an interest involving money or its 
equivalent or an interest involving any right, power or privilege that has economic value.” Code 
§20-601(9). A person has a financial interest in matters that have a potential impact on their 
income, compensation, value of assets, wealth, employment prospects, or business prospects. A 
financial interest may arise from an ongoing, present financial relationship. See Board Ops. 
2019-002; 2012-001. 

In Board Opinion 2021-001, we held that under Code Section 20-607(3) “a current2 City 
employee may not accept an offer of employment if it is connected to prior official action taken 
by that employee.” Bd. Op. 2021-001 at 3. We explained the term “connected” means that “the 
specific official action cannot be a substantial basis for the offer of employment” and that the 
“mere existence of a prior official action is not sufficient to preclude a subsequent offer of 
employment.” Id. A factor relevant to determining whether a City employee’s official action was 
a substantial basis for an offer of employment is whether the possibility of employment was ever 
raised when the City employee was performing their official actions. Id.  

  

 
2 Although Board Opinion 2021-001 concerned a current City employee, its reasoning and holding apply 
to former City employees as well.  
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Based on this precedent, we must determine whether the specific, official actions you 
took with regard to either Facility #1 or Facility #2 were a substantial basis for your offer of 
employment at Facility #1. If they were, you will be prohibited from accepting the position at 
Facility #1 until two years after your separation from City service. 

Based on the information you have provided, we conclude that your official actions with 
regard to these two facilities were not a substantial basis for your offer of employment by 
Facility #1. The work you performed at the two facilities, while constituting official action, was 
nonetheless routine and brief. Although an employee of Facility #1 alerted you to the job 
opening and participated in the interview, none of the information we have suggests that your 
preliminary work on the inspection was a factor in the government entity’s decision to hire you. 

It is no doubt true that your prior work for the City made you an attractive candidate for 
the position at Facility #1. We find, however, that neither prior interaction with a future 
employer while working for the City, nor the fact such an employer may value the experience 
you gained while working for the City will, on their own, give rise to the prohibition under Code 
Section 20-607(3). Accordingly, Code Section 20-607(3) will not prohibit you from accepting 
the pending offer of employment from the government entity. 

B. Code Section 20-603 

Code Section 20-603 states: 

No person who has served for compensation as a member of Council, City officer 
or employee shall assist, at any time subsequent to his City service or employment, 
another person, with or without compensation, in any transaction involving the 
City in which he at any time participated during his City service or employment. 

As emphasized in the text above, the restriction only applies when former City employees 
are assisting another “person.” The term “person” is defined at Section 20-601(20) of the Ethics 
Code as: “[a] business, individual, corporation, non-profit, union, association, firm, partnership, 
committee, political committee, club, or other organization or group of persons.”  

Notably, this definition at Section 20-601(20) does not include “government entity” or 
any similar phrase. The Ethics Code separately defines “government entity” as: “[a]ny agency, 
office, department, board, commission, authority, or other entity that is part of the United States 
or a State, local, or foreign government.” Code Section 20-601(11). 

In Board Opinion 2021-003, we addressed the question of whether the term “person” as 
used in the Ethics Code Section 20-602 should be read to include a government entity. Based on 
the plain language of Section 20-601(20), the relevant legislative history, comparable language 
in the State Ethics Act, and various authorities analyzing the term “person” and “governmental 
body,” we concluded that Section 20-602 did not apply to a City employee representing a 
governmental entity in transactions involving the City. See Bd. Op. 2021-003 at 4. 
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We see no reason to reach a different conclusion with regard to Section 20-603. As such, 
we hold that the term “person” as used in Section 20-603 does not include a governmental entity. 
As such, Code Section 20-603 will not prohibit you from assisting the government entity with 
any transactions involving the City that you previously worked on as a City employee. 

We note that our holding in this case is based on the fact that you will be an employee of 
the government entity in question. The result would likely be different if you were to provide 
services to the government entity as a contractor or as an employee of a private company or firm. 
In such a case, we would likely find that the “person” you were assisting was not just the 
government entity but the firm or company employing you and therefore within the scope of the 
restriction. 

IV. Conclusion 

As discussed above:  

a. The City’s Ethics Code does not prohibit you from accepting the offer of employment 
you have received from the government entity. 

b.  Because the government entity is a governmental entity, the City’s Ethics Code will 
not prohibit you from assisting the government entity with transactions involving the 
City in which you participated while working for the City. 

*  *  *  *  * 

Thank you for your concern about compliance with the City’s Ethics Code and for seeking 
advice. Advisory opinions are fact-specific, and this Opinion is predicated on the facts you have 
provided. Requestors of advisory opinions are entitled to act in reasonable reliance on opinions 
issued to them and not be subject to penalties under the laws within the Board’s jurisdiction, unless 
they have omitted or misstated material facts in their requests. § 20- 606(1)(d)(ii); Board Reg. 4 ¶ 
4.12.  

Since you requested a non-public opinion, the original Opinion will not be made public. As 
required by the Ethics Code, a version of the Opinion that has been redacted to conceal facts that are 
reasonably likely to identify you is being made public. If you have any questions, please contact 
General Counsel staff. 

BY THE PHILADELPHIA BOARD OF ETHICS 

/s/ Michael H. Reed, Esq. 

Michael H. Reed, Esq., Chair  
Judge Phyllis W. Beck, (Ret.), Vice-Chair  

Sanjuanita González, Esq.,  Member  
Brian J. McCormick, Jr., Esq., Member  

JoAnne A. Epps, Esq., Member 


